Presentació
La Càtedra Interuniversitària “Anàlisi i Prospectiva de l’Audiovisual” ha estat creada el 2023, per iniciativa del Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV), i té la seu a les cinc universitats públiques del territori autonòmic.
El Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana és l’autoritat audiovisual independent encarregada de vetllar pel respecte dels drets, les llibertats i els valors constitucionals i estatutaris en l’àmbit dels mitjans audiovisuals a la Comunitat Valenciana i pel compliment de la normativa vigent en matèria audiovisual i de publicitat, d’acord amb els principis d’actuació i funcions que li atribueixen l’Estatut d’Autonomia, a l’article 56, ja el 1982, i la Llei 10/2018, de 18 de maig, de la Generalitat, de creació del Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV).
La Càtedra Anàlisi i Prospectiva de l’Audiovisual té com a objectiu principal fomentar la reflexió, l’estudi i la investigació sobre el sector audiovisual a la Comunitat Valenciana. Així, el CACV i l’UJI es comprometen a realitzar activitats conjuntes en matèria d’anàlisi sobre la justificació, la conceptualització i el context de l’alfabetització mediàtica i informacional.
D’aquesta manera, el naixement de la Càtedra CACV-UJI d’“Anàlisi i Prospectiva de l’Audiovisual” segueix el que, segons molts experts, les societats del futur necessiten el denominat “triangle del coneixement”, conformat per l’educació, la investigació i la innovació, triangle que es basa en el creixement personal i col·lectiu, essencialment gràcies a les tecnologies de la informació i la comunicació. En aquest ordre de coses, la Càtedra CACV-UJI d’“Anàlisi i Prospectiva de l’Audiovisual” es proposa desenvolupar l’alfabetització mediàtica i informacional, que preten posar en relleu el paper essencial dels mitjans de comunicació, erigits com una part rellevant del sistema de comunicació de la societat, i que han de contribuir a impulsar la llibertat d’opinió, d’expressió i l’aprenentatge al llarg de la vida.
Objectius
Entre els objectius de la Càtedra CACV-UJI d’Anàlisi i Prospectiva de l’Audiovisual, es destaquen els següents:
1
Elaborar material audiovisual que pose en relleu que, a la societat del coneixement i la informació, l’educació és el mitjà de transferència i renovació de sabers, coneixements, valors i elements culturals que, d’una manera o altra, es despleguen a la galàxia digital.
2
Reflexionar sobre la realitat i detectar els elements d’inclusió o exclusió que es presenten als processos d’alfabetització mediàtica i informacional, tenint present dimensions com ara la cultura, el nivell educatiu, l’economia, etc.
3
Dissenyar propostes de recerca per comprovar la competència mediàtica de grups socials determinats i proposar projectes d’educació mediàtica que incloguin els paràmetres i els indicadors de la competència mediàtica.
4
Desenvolupar activitats diverses com ara seminaris, jornades, conferències, concursos, exposicions, estudis, tallers, cursos, activitats de formació i d’extensió universitària, així com altres activitats culturals acordades, que estiguin relacionades amb la temàtica de la Càtedra d’Anàlisi i Prospectiva de l’Audiovisual.
5
Dur a terme accions diverses que s’acorde realitzar dins del programa d’activitats a desenvolupar aprovat per a l’any en curs per la comissió mixta.
Activitats
La Càtedra CACV-UJI d’”Anàlisi i Prospectiva de l’Audiovisual” es proposa desenvolupar les activitats següents en el marc de les competències establertes a la Llei 10/2018, de 10 de maig, de creació del CACV, i el Decret 121/2022, de 16 de setembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i de funcionament del CACV:
a) Activitats de recerca i desenvolupament
• Desenvolupament de línies de recerca conjunta.
• Suport en la realització de tesis doctorals i treballs de recerca a l’àrea de coneixement de la Càtedra.
• Realització d’estudis i treballs de recerca.
• Promoció de trobades nacionals i internacionals de persones expertes a l’àrea d’interès de la Càtedra.
b) Activitats de divulgació i transferència de coneixement
• Realització de jornades de divulgació tècnica, tecnològica i artística.
• Publicacions sobre temes d‟interès en l‟àmbit de la Càtedra.
• Promoció en esdeveniments científics, tècnics i artístics.
• Organització d‟exposicions i promoció d’activitats culturals.
• Divulgació de les activitats de la Càtedra.
• Conferències, seminaris i tallers.
• Organització i convocatòria de concursos.
Des de 2023, la Càtedra Interuniversitària d’Anàlisi i Prospectiva de l’Audiovisual, que promou el Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana, treballa estretament amb la Càtedra RTVE UJI “Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica”.
Activitat 01: Seminari Permanent «Els mitjans de comunicació públics davant dels desafiaments de la societat digital»
Sessió 01. Jornada “La medició de les audiències a l’era de la convergència digital”
El Seminari Permanent, «Els mitjans de comunicació públics davant dels desafiaments de la societat digital», constitueix un espai de trobada del camp acadèmic i del món professional per a la reflexió, el debat i la cerca de vies per millorar la situació del sector audiovisual espanyol i valencià, en l’ecosistema del qual ocupen un lloc molt rellevant els mitjans de comunicació públics.
Direcció de la Càtedra
Javier Marzal Felici, director

Catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat, Universitat Jaume I
marzal@uji.es
Teresa Sorolla Romero, subdirectora

Professora Contractada Doctora de Comunicació Audiovisual i Publicitat, Universitat Jaume I
tsorolla@uji.es
Dossier de premsa
El Consell de la Generalitat ha autoritzat aquest dimarts 17 d’octubre la creació de la Càtedra d’Anàlisi i Prospectiva de l’Audiovisual i la Càtedra de Cultura Audiovisual, a través de dos convenis marc entre el Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana i set universitats valencianes que compten amb estudis de comunicació.
El Consejo Audiovisual de la Comunitat Valenciana, una necesidad urgente
Tribuna publicada a valenciaplaza.es. 29/06/2018
El Consell de l’Audiovisual Valenciano, un paso hacia la normalidad
Tribuna publicada a Infolibre.es. 17/07/2021